Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Υπηρεσίες Ψυχολόγου ΕΠΑΛ Ζακύνθου

   Στα πλαίσια του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», το ΕΠΑΛ Ζακύνθου διαθέτει Ψυχολόγο.  Ο ρόλος του Ψυχολόγου κινείται σε δύο άξονες: την υποστήριξη, παρέχοντας υπηρεσίες συμβουλευτικής στους μαθητές, τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς τους και την πρόληψη μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων προαγωγής ψυχικής υγείας στα πλαίσια του σχολείου.

Σκοπός του ψυχολόγου είναι να προάγει την ψυχό-συναισθηματική, κοινωνική και γνωστική ανάπτυξη των μαθητών.

Με άλλα λόγια…

  • Παρέχει ψυχολογική υποστήριξη σε μαθητές/τριες, οι οποίοι είτε με δική τους πρωτοβουλία ή κατόπιν παρότρυνσης των καθηγητών τους, διατυπώνουν σχετικό αίτημα. Σε περίπτωση που ο ψυχολόγος κρίνει ότι χρειάζεται είτε περαιτέρω διερεύνηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ένας μαθητής είτε  συστηματική παρέμβαση / υποστήριξη, παραπέμπει τον μαθητή - συνεργαζόμενος με τους γονείς του και κατόπιν ενημέρωσης της διεύθυνσης του σχολείου - σε Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της ευρύτερης κοινότητας.
  • Ευαισθητοποιεί τον Σύλλογο Διδασκόντων σε θέματα δυναμικής της ομάδας-τάξης, επικοινωνίας με τους μαθητές/τριες, καθώς και σχέσεων λειτουργικής συνεργασίας στη σχολική κοινότητα.
  • Παρέχει ψυχολογική υποστήριξη / συμβουλευτική σε γονείς σχετικά με θέματα εφηβείας και σχέσεων στην οικογένεια.
  • Σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας.
  • Αποτυπώνει τις υφιστάμενες Δομές Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης της κοινότητας, με στόχο τη δημιουργία τοπικών δικτύων υποστήριξης των ΕΠΑ.Λ.
  • Συμβάλλει στη δικτύωση του σχολείου με άλλα σχολεία.

Τονίζεται ότι όλες οι παραπάνω διαδικασίες διασφαλίζουν στο ακέραιο την εμπιστευτικότητα και την προστασία των δεδομένων των μαθητών και των οικογενειών τους. Βάσει νόμου, η άρση απορρήτου συμβαίνει  στην περίπτωση που παρατηρηθούν βλάβη του παιδιού από τρίτο άτομο, βλάβη /σκέψεις βλάβης του παιδιού προς τον εαυτό του ή προς τους άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου