Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Εκδρομή του ΕΠΑΛ στην Πάτρα


Το διήμερο 9-10 Μαρτίου 2012 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των τμημάτων Ηλεκτρολογίας και Μηχανολογίας της Β' τάξης και του τμήματος Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων της Γ τάξης του ΕΠΑΛ Ζακύνθου στην Πάτρα.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Ε. Λυτσιούλης, Α. Σακκά και Π. Σπίνος.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, έφτασαν στο Ρίο στις 9πμ και έτσι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Κατά τις 11πμ μετέβησαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι μαθητές των τομέων Ηλεκτρολογίας και Μηχανολογίας κατευθύνθηκαν στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, ενώ οι μαθητές του τμήματος Βρεφοκομίας, στο τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.
Στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών οι μαθητές επισκέφτηκαν το εργαστήριο Υψηλών Τάσεων, το εργαστήριο Ηλεκτρομηχανικής Μετατροπής Ενέργειας και το εργαστήριο Παραγωγής, Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Στο πρώτο είχαν την ευκαιρία να δουν μονωτές γραμμών υψηλής τάσης και γενικά ήρθαν σε επαφή με τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε κυκλώματα υψηλών τάσεων. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η δυνατότητα που τους δόθηκε να παρακολουθήσουν δοκιμές διάσπασης, με τάσεις 90.000 Volt, που πρακτικά είναι η παραγωγή ενός μικρού κεραυνού, σε ελεγχόμενες συνθήκες.
Στο εργαστήριο Ηλεκτρομηχανικής Μετατροπής Ενέργειας οι μαθητές ξεναγήθηκαν σε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο χώρο πραγματοποίησης εργαστηριακών ασκήσεων. Το ενδιαφέρον τους κέντρισαν ένα πρωτότυπο όχημα τύπου Formula, το οποίο θα μετατρεπόταν σε υβριδικό και ένα όχημα ανωμάλου δρόμου τύπου buggy, που ήταν πλήρως ηλεκτρικό, χωρίς κιβώτιο ταχυτήτων και χωρίς διαφορικό.
Τέλος, στο εργαστήριο Παραγωγής, Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, έγινε μια ενημέρωση στους μαθητές σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τους τρόπους μεταφοράς της στις καταναλώσεις, τις μεθόδους ένταξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο δίκτυο κτλ.
Οι μαθήτριες του τμήματος Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, φιλοξενήθηκαν στο εργαστήριο μουσικής του τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πατρών από την καθηγήτρια κα Παρπαρούση. Εκεί ενημερώθηκαν για τα μαθήματα του τμήματος και έλαβαν μέρος σε μουσικές δραστηριότητες με όργανα και τραγούδια που είχε διοργανώσει η καθηγήτρια ειδικά για τις μαθήτριες του σχολείου.
Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη όλων των μαθητών στο μουσείο Τεχνολογίας και Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Εκεί ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση σχετικά με την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών, που περιλάμβανε παρουσίαση, παρακολούθηση video, πραγματοποίηση πειραμάτων και διαδραστικά παιχνίδια με ειδικό λογισμικό.
Το Σάββατο 10/3 οι μαθητές επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα εκθέματα, που είναι κυρίως των Ρωμαϊκών Χρόνων.
Επέστρεψαν στη Ζάκυνθο με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο από τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν, όσο και από το ζεστό περιβάλλον που βρήκαν στους χώρους που τους φιλοξένησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου